DOĞAL VE KÜLTÜR MİDYESİ TÜKETİMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA*

DOĞAL VE KÜLTÜR MİDYESİ TÜKETİMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA*

*DOĞAL VE KÜLTÜR MİDYESİ TÜKETİMİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA*
ÇOMÜ - Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Midye Üretim Uzmanı Doç.Dr. Harun YILDIZ, Marmara Denizi’ndeki Midye Üretim Çiftliklerinde yapılan araştırmalara dayanan bilgiler neticesinde, Kültür Midyesi ve Sağlıklı Tüketimine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Akademik Danışmanlığını Doç.Dr. Sefa ACARLI ile birlikte yürüttüğü, Yalova-Çınarcık açıklarındaki Midye Çiftliği’nden paylaşım yapan Doç.Dr. Harun YILDIZ, son günlerde medyada yer alan ve toplumun büyük hassasiyet gösterdiği “Midye Tüketimi ve Güvenliği” konusunun dikkatle ele alınarak, halkımızın doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Öncelikle midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini hatırlatan Dr. YILDIZ, süzerek beslenme özelliğinden dolayı deniz ortamındaki biyo-kimyasal özelliklerin doğrudan midye etine transfer edildiğini belirtmiştir. İskele, köprü ve benzeri deniz yapılarının demir ayaklarına tutunarak her türlü metal yükü bünyesinde toplayabilen *DOĞAL MİDYELER* sokak tezgahlarında tüketime sunulana kadar herhangi bir kontrol mekanizmasından ve belgeleme sürecinden geçmediğine vurgu yapan Dr. YILDIZ, mikrobiyolojik ve toksikolojik risklere maruz kalmamak için kontrolsüz şartlarda uygun olmayan ortamlardan toplanan *DOĞAL MİDYELERDEN* uzak durulması gerektiğini belirtti.

*KÜLTÜR veya ÇİFTLİK MİDYELERİNİN* ise, tesis kurulumundan hasada kadar üretimin her aşamasında ve hasat sonrası paketleme ve gıda sevkiyatının tüm süreçlerinde yetkili kurumların sıkı denetiminde olduğunun altını çizen Dr. YILDIZ, akıntılı deniz sisteminde halatlar üzerinde kontrol altında üretilen *ÇİFTLİK MİDYESİNİN* bir metal kaynağına maruz kalmadığı sürece, toksik metal birikiminin söz konusu olamayacağına dikkat çekti.